Vuoden 2023 suomenopettaja

Vuoden suomenopettaja on Satu Lahtonen, lämpimät onnittelut!

Kriteereinä olivat tänä vuonna opettajan innostuneisuus ja innostavuus sekä opettajan ansiot suomen kielen opetuksen pedagogisessa kehittämisessä. 

Satu on omalla työllään edistänyt suomen opetusta ja suomen oppijoiden oppimista useita vuosia. Satu on tehnyt runsaasti materiaalia kielen oppimiseen ja jakaa sitä niin oppijoille kuin muille opettajillekin. Sadun tuottamat materiaalit ovat laadukkaita ja selkeitä, ja ne hyödyttävät erityisesti kielen oppimisen alkutaipaleella olevia ja heidän opettajiaan.

Satu on ollut tekemässä esimerkiksi Moi-oppikirjaa, joka on luku- ja kirjoitustaidon oppikirja nuorille ja aikuisille. Kirja on havainnollinen ja selkeän konkreettinen, ja siinä on otettu huomioon myös aikuisten perusopetuksen lukutaitovaiheen vaatimuksia. Kirja on siksi tullut todelliseen tarpeeseen aikuisten, luku- ja kirjoitustaitoa opettelevien alkuvaiheen kielen opetukseen. Lisäksi Satu on ollut tekemässä Naapuri hississä -materiaalia, joka on tarkoitettu lisämateriaaliksi luku- ja kirjoitustaidon alkeiden opettamiseen. Satu on myös aktiivisesti tuottanut YouTubeen videoita, joissa hän opettaa suomen kielen alkeita selkeästi ja havainnollisesti.

Satu on kouluttanut opettajia erityisesti luku- ja kirjoitustaidon opettamisesta. Hänen koulutuksensa ovat inspiroivia ja konkreettisia. Sadulta saa lisäksi aina konsultaatioapua monenlaisiin kielen oppimista koskeviin kysymyksiin. Satu on myös kunnostautunut yhdistystoiminnassa useiden vuosien ajan. 

Kuva: Satu Rakkolainen-Sossa

Kimpun sitoi Nura Leino, vihanneskimppu.fi