Vuoden 2012 S2-opettaja

Kaarina Sergejeff

Vuoden 2012 S2-opettajaksi valitun Kaarina Sergejeffin erityisansiona on hänen uraauurtava ja syvällistä sitoutumista osoittava työnsä luku- ja kirjoitustaidottomien aikuisten maahanmuuttajien opetuksen kehittämisessä. Tätä tehtävää hän on kunniakkaasti hoitanut sekä oppilaitoksessaan Amiedussa että valtakunnallisesti. Hän on muun muassa toiminut Opetushallituksen luku- ja kirjoitustaidottomien aikuisten maahanmuuttajien opetussuunnitelmatyöryhmän jäsenenä ja sihteerinä vuosina 2005–2006. 

Kaarina Sergejeffin innostavuus opettajana näkyy muun muassa opiskelijoiden kiitollisista kommenteista. Niistä piirtyy kuva sydämellisestä työmyyrästä, joka ei säästele itseään kehittäessään ammattitaitoaan ja opetustaan. Opiskelijoiden mukaan hän osaa opettaa ja selittää selvästi niin, että kaikki ymmärtävät. Hän myös tietää, mitä opiskelijat tarvitsevat aloittaessaan suomen kielen opiskelun. Niinpä vaikka moni sanoo kurssin alussa ajatelleensa, että suomi on vaikeaa, he kertovat Kaarinan pystyneen osoittamaan heille, että suomi voi olla helppoa. Opiskelijat arvostavat Kaarinan opetusta myös siksi, että kurssi on tarpeeksi haastava ja että pitää tehdä työtä, vaikka opettajana onkin, opiskelijan kommenttia suoraan lainaten, ”kaunis, viehättävä nainen ja hauska ihminen”. 

Kaarina Seregejeffin kollegoiden kommenteista välittyy energisyys, jolla Kaarina  jakaa osaamistaan ja kokemustaan muille. Se on monipuolista osaamisen jakamista, mutta myös työkavereiden kannustamista ja kuuntelemista. Erityisen arvokasta tämä on ollut työuransa alussa oleville Kaarinan kollegoille. Uusien opettajien mentorina hän on huolehtinut myös työyhteisön henkisen hyvinvoinnin edistämisestä. Kaarina Sergejeffin ammattitaidon ja valovoimaisen persoonan vaikutus näkyy myös kollegoiden suhtautumisessa. He pitävät suurena kunniana, että ovat saaneet olla Kaarinan työkavereita jo viisi vuotta.